Eerste zege prima verdedigend Akrides

Voor BV Hoofddorp werd het, op bezoek in IJmuiden, een makkelijk avondje. Akrides kan heus wel basketballen, maar zaterdagavond kwam dat er niet uit. De thuisploeg speelde een slordige wedstrijd en moest genoegen nemen met een 57-68 nederlaag.

Bij Hoofddorp zit sinds vorige week een tweemanschap op de bank. Tijdens de afwezigheid van coach Haico Kuut verving Ron Ribbelink hem zo goed dat besloten is om beide coaches vanaf nu het team te laten leiden. In de matig gevulde sporthal IJmuiden-Oost ging dat het duo probleemloos af. Maar Akrides maakte het de Hoofddorpers ook niet moeilijk. Al halverwege de eerste periode sloop de onnauwkeurigheid in de ploeg."Een gebrek aan focus", constateerde coach Joaquin Zschuschen."We zouden de defensie dicht houden, maar dat lukte niet." In de tweede periode zette die trend zich onverminderd door. Hoofddorp kon ongestoord aanvallen. Akrides-spelers waren steevast te laat om Hoofddorpse schoten af te stoppen. En aanvallend ging er ook het nodige mis bij de thuisploeg. De simpelste lay-ups gingen mis. Maar ook de beleving leek te ontbreken aan IJmuidense kant. Zo bereikte Hoofddorp fluitend een 22-37 voorsprong bij de rust.

In het derde kwart kwam er wat meer geestdrift in het spel van de thuisploeg, zonder dat dat tot grote daden leidde. Bas van Riessen probeerde zijn Akrides op sleeptouw te nemen, maar hij forceerde daarbij en wilde te veel zelf doen. Wel maakte de thuisploeg in die fase de mooiste score van de wedstrijd. Lennart Meijland probeerde een bal die over de zijlijn dreigde te gaan binnen te houden en met een soort slingerworp gooide hij‘m in een keer door de ring. Helaas telde de driepunter niet, Meijland had schijnbaar net een voetje over de lijn.

Pas in het vierde kwart kreeg de thuisploeg weer vat op de Hoofddorpers. De gasten hadden steeds meer fouten nodig om Akrides af te stoppen en de bijbehorende vrije worpen werden feilloos door met name Bas van Riessen benut. Zo verkleinde Akrides de achterstand tot zo’n vier puntjes. Maar een schitterende driepunter van Kevin van Duuren drie minuten voor tijd sloeg de Akrides-hoop definitief aan diggelen. Hoofddorp kon freewheelend naar het eindsignaal om met 57-68 de zesde zege op rij binnen te slepen.

"Verdiend", vond Hoofddorp-coach Haico Kuut."We hebben goed verdedigd en hadden met Esat Figengül de man van de wedstrijd in de ploeg.""We hebben van onszelf verloren", zei zijn collega Joaquin Zschuschen.

VBC Akrides-BV Hoofddorp 57-68 (22-37)

Topscorers Akrides: Bas van Riessen 18, Lennart Meijland 12, Pasqualis Jansen 11.

Topscorers Hoofddorp: Esat Figengül 23, Kevin van Duuren 15.

Reactie plaatsen