Bekeravontuur Akrides eindigt tegen Gas Terra Flames

Aan de gemeentegrens van Velsen staat een groot matrixbord dat de langsrijdende automobilisten deze week attent maakte op de basketbaltopper Akrides-Groningen. Zeker driehonderd mensen namen gistermiddag de moeite om de bekerwedstrijd te gaan zien. En ze kwamen niet bedrogen uit: Gas Terra Flames uit Groningen toonde zich een ware topper.

Bij Akrides wisten ze wel dat de Groningse landskampioen een maatje te groot zou zijn. In voetbaltermen zou je deze pot kunnen vergelijken met Telstar-Ajax. Maar de wedstrijd in Sporthal IJmuiden-Oost was wel een mooie gelegenheid voor de leden en supporters om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen en de nodige handen te schudden. Akrides-voorzitter Ruud de Greef stond bij de deur de mensen te verwelkomen en ze meteen warm te maken om mee te doen aan het spelletje ‘Raad de uitslag’. Bekende clubcoryfeeën kwamen een kijkje nemen en zo werd het gezellig druk op de IJmuidense tribunes.

De schorre coach Joaquin Zschuschen genoot er van. "Het is voor ons natuurlijk een unieke kans om met deze jonge ploeg tegen de beste ploeg van Nederland te kunnen spelen. Daar moeten we van genieten. Ik zal mijn ploeg echt geen druk opleggen, want normaal gesproken zijn we kansloos. Maar je weet maar nooit." Heel fanatiek zou hij niet coachen, want dat konden zijn stembanden gisteren niet aan. Maar hij zag in deze wedstrijd wel dé gelegenheid om zijn team weer het plezier in basketbal terug te geven. Daarnaast moest hij twee nieuwe spelers inpassen in het eerste van Akrides: Guido de Kwaadsteniet is een lange termijn-investering en Fransman Ares Katsanis zou meteen al van waarde moeten zijn voor de club. De twee, afkomstig van ABC Amsterdam, zijn in de plaats gekomen van Dario Ribeiro de Carvalho en Ryan Warner, die de vereniging tussentijds hebben verlaten.

Joost Smetsers speelt al wat langer voor Akrides. Hij had er wel zin in tegen Gas Terra Flames. Als een van de weinigen binnen Akrides heeft hij al eredivisie-ervaring. "Ik heb tegen Marco van den Berg, de coach van Groningen, gezegd dat ik er vandaag 20 ga maken. Dan zet ik mijn beste speler tegenover jou, zei hij terug." Dat bleek in de wedstrijd ook wel. Smetsers kreeg veel te maker met Aron Royé, die hem geen millimeter ruimte gunde. Van de twintig beloofde punten kreeg Smetsers er maar een kwart in.

Lennart Meijland, een kind van de club, kon ook al niet wachten tot het begon. ,,We hebben tussen Kerstmis en Oud en Nieuw doorgetraind, speciaal voor deze wedstrijd. Ik ga er van genieten’’, zei hij. Ook Meijland kwam niet aan zijn door hemzelf voorspelde tien punten. ,,Maar het was wel geweldig om zo’n wedstrijd te spelen’’, vond hij na afloop.

Akrides werd uiteindelijk weggespeeld door de Groningers, die de bekerwedstrijd zeer serieus namen. "Als wij meer dan 50 punten zouden maken moesten zij van hun coach strafrondjes lopen", had Joost Smetsers gehoord van zijn directe tegenstander. Zover kwam het niet. Het werd 34-116 en die cijfers gaven de krachtsverhoudingen eerlijk weer. Maar toch overheerste bij de jubilerende Velser Basketbal Club Akrides tevredenheid. ,,Mooi dat we zo’n wedstrijd mee mogen maken’’, vond voorzitter De Greef. "Ik zag aanknopingspunten voor mijn team", wist coach Zschuschen. En zo zag men op de ‘nieuwjaarsreceptie’ van Akrides louter vrolijke gezichten. De juiste uitslag werd overigens door een Groningen-supporter geraden.

Reactie plaatsen